Werk maken van eigen bodem

17 juni 2014

Auteur(s): Provincie Drenthe
Instantie: Provincie Drenthe Bekijk Download

Deze bodemnota “Werk maken van eigen bodem” 2014-2019 omvat het provinciaal beleid voor het thema bodemgezondheid en gaat over bodemsanering, bodemontwikkeling en bodemkwaliteitsbeheer.
Het is de tweede nota bodem in deze vorm en betreft een herziening van de bodemnota “Werk maken van eigen bodem” deel 1 “Ontwikkelingen en activiteiten” (hoofdstuk 5, paragraaf 5.4) en deel 2 “Uitvoering en beleidsregels bodemsanering” 2008. Ontwikkelingen in beleid en wet- en regelgeving maakten een wijziging en actualisatie noodzakelijk.
Afbakening: plaats van de bodemnota
De Omgevingsvisie Drenthe 2010 geeft de strategische beleidsdoelen aan voor (bodem)sanering. In de bodemvisie “Bodem, de grond van ons bestaan” is het bodembeleid in hoofdlijnen uitgewerkt.
De Bodemvisie geeft het provinciale beleidskader en beschrijft de missie, visie en doelen voor het bodembeleid van de provincie Drenthe. De uitwerking hiervan vindt plaats, voor de priori taire thema’s bodemgezondheid, bodemarchief, bodemvoorraad en bodemkennis, in (de actualisatie van) beleidsnota’s per thema.
De “bodemnota “Werk maken van eigen bodem” 2014-2019 vormt samen met de bodemvisie en het Meerjarenuitvoeringsprogramma Bodemsanering 2010-2014 de invulling van de provinciale (regie) rol in het beleidsveld bodem(sanering) in relatie tot de Wet bodembescherming (Wbb).
De bodemnota die voor ligt belicht de rol van het bevoegd gezag Wbb en gaat over de complete benadering van bodem en verontreiniging en hoe de provincie Drenthe handelt bij het uitvoeren van haar bodemsaneringstaak. Het gaat vooral in op de inhoudelijke aspecten (zowel juridisch als technisch), vanuit wet- en regelgeving en landelijk beleid. We geven inzicht in de ontwikke- lingen van het bodem(sanerings)-beleid. We beogen duidelijkheid te creëren over de opvattingen die de provincie heeft ten aanzien van samenhang in bodembeleid en wat dat betekent voor de beoordeling van:
• Saneringsplannen;
• Ruimtelijke plannen;
• Omgevingsvergunningen;
• Toepassingsmogelijkheden van verontreinigde grond. 
Bodemkwaliteit is slechts een deel van het grote geheel van aspecten dat bijdraagt aan de kwali- teit van onze leefomgeving. Initiatieven voor maatschappelijke en/of ruimtelijke ontwikke- lingen worden vrijwel niet vanuit het segment “bodemsanering” genomen met uitzondering van situaties waarin de overheid zelf initiatief neemt om de bodem te saneren4. In deze bodemnota wordt de speelruimte aangegeven die er binnen het deelaspect bodem is: de algemeen geldende bodemkwaliteitsdoelstellingen en de marges die er zijn om een bodemkwaliteit te accepteren afhankelijk van het gebied en afhankelijk van de functie. Hoe er gebruik van de speelruimte gemaakt wordt zal door allerlei andere afwegingen die in de planontwikkeling of projectvoor- bereiding aan de orde komen. 
De Wbb biedt ruimte voor eigen beleidsinterpretatie. Wij maken hier gebruik van, gelet op de specifieke Drentse situatie (onder meer kwetsbare zandbodem).
In de bodemnota staan de piketpaaltjes waarbuiten een ontwikkeling niet past binnen het vigerende bodembeleid. Ook bevat de nota beleidsregels (deel 2) die gelden als toetsingskader voor onder andere het afgeven van besluiten volgens de Wbb. 
Dit geldt voor zowel het stedelijk als het landelijke gebied, met uitzondering van het grond- gebied van de gemeente Emmen. Voor de gemeente Emmen geldt het beleid zoals zij dat heeft vastgesteld in de Nota klassiek bodembeleid deel 1 Visie op bodemkwaliteit en deel 2 beleids- regels bodem.
Doelstelling
Het doel van deze nota is:
• inzicht geven in ontwikkelingen van het bodem(sanerings)beleid;
• het geven van invulling aan de beleidsvrijheid en interpretatieruimte die wet- en regelgeving 
ons bieden;
• het bijdragen aan een, op hoofdlijnen, uniform beleid binnen de provincie;
• het vaststellen van beleidsregels voor de uitvoering van bodemonderzoek en –sanering.
Met deze beleidsregels zijn wij in staat om in de praktijk bij de uitvoering van bodemsanering en onze rol daarin eenduidig, transparant en consistent te zijn. Deze beleidsregels zijn een nadere invulling van de artikelen uit de Wbb. Door de beleidsregels specifiek op te nemen in de bodemnota is de motiveringsplicht bij het nemen van beschikkingen vereenvoudigd en transparanter. Deze bodemnota heeft de status van beleidsregel als bedoeld in artikel 1:3, respectievelijk artikel 4:81 van de Awb. De bodemnota vervult de functie van toetsingskader voor de invulling van onze rol als bevoegd gezag Wbb, Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) en Wet Ruimtelijke Ordening (Wro).de Awb. De bodemnota vervult de functie van toetsingskader voor de invulling van onze rol als bevoegd gezag Wbb, Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) en Wet Ruimtelijke Ordening (Wro).

Instantie Provincie Drenthe
Auteur Provincie Drenthe
Soort instantie Provincie
Datum 17 juni 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Bodem, Bodemsanering, Provinciaal, Provincie

Terug naar bibliotheek