ZO Groen: Samen Doen

13 november 2012

Auteur(s): J.J. Brand-Zondag, J. ten Brink
Instantie: Gemeente Amsterdam Bekijk Download

Al sinds het ontstaan van de Bijlmer zijn delen van het openbaar groen gereserveerd als ‘nutstuin’ om bewoners van de hoogbouw de gelegenheid te geven een eigen stukje tuin te beheren. Bewoners kunnen zich elk jaar inschrijven om kosteloos gebruik te maken van één van de tuintjes in de complexen. Dit concept is voortgezet bij de aanleg van Gaasperdam. In de loop der tijd zijn verschillende van deze nutstuinen binnen Stadsdeel Zuidoost verdwenen door gebrek aan animo, maar de nog aanwezige tuinen worden goed gewaardeerd en - op een enkele uitzondering na - wordt de organisatie door bewoners zelf geregeld.
Ook op andere manieren vindt in stadsdeel Zuidoost ook op andere manieren plaats. Zo is er ook kinderboerderijen die een deel van het openbaar groen rondom hun locatie onderhoudt. De Ruige Hof en de werkgroep Bijlmerweide zijn bekende voorbeelden van ecologisch zelfbeheer. Ook in verschillende woonwijken worden delen van het groen beheerd door groepen actieve bewoners. In bijlage 1 wordt een overzicht gegeven van de huidige actieve zelfbeheergroepen en nutstuinen binnen Stadsdeel Zuidoost.
Om de positieve effecten van zelfbeheer te borgen is het van belang duidelijke randvoorwaarden te stellen aan zelfbeheer. Deze randvoorwaarde zijn ook in het belang van de (potentiële) zelfbeheerders omdat ze ervoor zorgen dat zelfbeheer op de juiste schaal plaatsvindt en de zelfbeheerders effect van hun werk zien. De in deze nota voorgestelde randvoorwaarden zijn opgesteld op basis van de ervaring met zelfbeheer binnen het stadsdeel en elders binnen en buiten Amsterdam.
Tot nog toe is niet schriftelijk uitgewerkt welke regels en voorwaarden Stadsdeel Zuidoost verbindt aan verzoeken tot zelfbeheer en op welke wijze het stadsdeel zelfbeheer van openbaar groen wil stimuleren. Dit heeft tot gevolg dat de manier waarop voorstellen tot zelfbeheer behandeld worden afhankelijk is van de ervaringen en vooronderstellingen van de individuele ambtenaar waar het voorstel terecht komt.
In deze nota wordt op basis van ervaringen binnen en buiten het stadsdeel een uitwerking gegeven van de richtlijnen en randvoorwaarden die zelfbeheer succesvol maken en de activiteiten die het stadsdeel kan ondernemen om zelfbeheer te stimuleren.

Instantie Gemeente Amsterdam
Auteur J.J. Brand-Zondag, J. ten Brink
Soort instantie Gemeente
Datum 13 november 2012
Publicatienr. Concept Versie 1.0
ISBN
Trefwoorden Beheer, Beleid, Bewoner(-sbeheer), Gemeente, Groenbeheer, Richtlijn

Terug naar bibliotheek