Zorg voor natuur en landschap
2012
Terwijl politiek en zorgverzekeraars over elkaar buitelen in discussies over de kosten van de gezondheidszorg, hebben zorg- en natuurorganisaties elkaar gevonden. Dat is goed nieuws voor heel veel mensen, met name voor mensen met een zorgbehoefte die graag buiten aan het werk gaan in de natuur.
De combinatie zorg en natuur is eigenlijk heel logisch. En het werkt!
De afgelopen jaren heb ik het als Tweede Kamerlid zelf gezien tijdens werkbezoeken aan locaties waar mensen met een beperking of een (crimineel) verleden op straat met plezier en goed resultaat een bijdrage
leveren aan het behoud en onderhoud van ons mooie Nederlandse
landschap. Glans zag ik terug in de ogen van dementerende ouderen
die in natuur en landschap hun dagbesteding ontvangen. Ik herkende het gevoel van voldoening, zelfvertrouwen en eigenwaarde bij jongeren met een beperking die wilgen hadden geknot of een stal uitgemest. Overheidsbeleid verandert, aan bezuinigingen ontkomt niemand. Maar wie er ook aan zet is, samenwerking blijft ontzettend belangrijk.
De combinatie van zorg en natuur is van onschatbare waarde. Om die combinatie succesvol te laten zijn is het wel belangrijk dat mensen uit de twee werelden ‘zorg’ en ‘natuur’ elkaar goed kennen. Zorginstellingen moeten weten wat natuur- en landschapsorganisaties en zorgboerderijen te bieden hebben. Natuur- en landschapsorganisaties en zorgboerderijen moeten beseffen dat ze aan zorgcliënten bijzondere werknemers hebben die bijzondere aandacht vragen. En over de vragen ‘wie betaalt wat’ en ‘wie is waar verantwoordelijk voor’ moeten simpelweg afspraken gemaakt worden. Dit boekje helpt daarbij. Mijn wens is dat ‘Zorg voor natuur en landschap’ heel veel mensen motiveert om verder te gaan in de ingeslagen weg van zorg voor natuur en landschap. En dat het mensen motiveert die eerste stap te durven zetten om samen te werken. Goede ervaringen zijn inmiddels opgedaan. Kennis is gebundeld. Kortom, de weg is vrij om met elkaar buiten aan de slag te gaan.